cizust
cizsol_tile
Misir Ekmeği
Misir Ekmeği

Yoresel yiyeceklerun temelinde genelluklan, misir ve misir uni bulunmaktadur. Bunun böyle olmasi da tabiidur. Eskiden ambarda misir oldi mi korkacak bir şey yok idi. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti.

Mısır ekmeği pişirmenin iki safhasi bulunmaktadur.
Biri; ekmeğin pişirileceği plekiyi bu işe hazırlamak,
igincisi, da ekmek hamurini yoğurmak.

Plekiler uç kiloluktan alti kiloluğa kadar kuçukten beyuğe doğri siralanur. Diyelim ki uç kiloluk plekide ekmek yapmaya karar verduk:
Tok bir ateş yakar, ateşin iki yanına demir ayakları koyarız, plekiyi ağzı aşağı olarak bu demirlerin üzerine yerleştiririz. Ateş plekiyi iyice kizdururken bol çoz ve kul da piraku. Bu arada ekmek hamurunu sıcak su ile yoğurmak için yanan ateşin kenarina bir güğum su konur.
Pleki ateşin Üzerinde pişedursun, biz diğer yandan ekmek hamurunu hazırlarız. En eskilerde ekmek teknesi ağaçtandi ve çekme olarak yapilurdi.
Ambardan uç kiloluk un alarak ekmek teknesine elekleruk. Tuz kalun olduğundan bir kapa konur ve sicak su ile temizlendukten sonra eritilerek teknedeki unun ortasina dökülür. Yeteri kadar da el yakan sicak su ilave edilir ve hamur iyice yoğrulur. Bu arada sicak su eli yakar ve hamur parmaklara yapişur. Bunun için hamuri yoğuran kadun, yanina bir sahanda biraz soğuk su alur ve zaman zaman elini bu soğuk suya baturarak ve parmaklardan temizleyerek işini tamamlar.
Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilur ve tekneye konan bir tutam un ustine gezdirilu. Bu unlar hamurun plekiye yapişmasini onler.
Ekmek hamuruna bi miktar şeker, biraz balli lobya uni, biraz zeytinyaği koymak ekmeğe tad veru. Sut ve yumurta da konabilu.

Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeye gelmiştir. Şimdi de ekmeğin pişirilmesini gorelum.
Pleki, iyice piştiğine emin olunduktan sonra(Pişmiş plekinin ustine pirakilan bir damla su hemen buharlaşur) bir kukari ve bir parça paçavra yardimiyla ateşun ustinden alunur ve yana çekilur.
Hazırlanan hamur sicak olan plekiye yerleştirilur ve çevirme ekmek yapilacaksa pleki paçavra ile dildendirilur, içindeki hamur elun ayasina alinarak plekiye ters konur.
Böylece yapişmayi onleyen un da gorevini yapmiştur.
Ateşteki çozler ve kuller kenara çekilerek pleki, alttan da kizmiş olan ocak taşinun ustine surulur ve usti bir saçla kapatilup, saçun ustinde hafif bir ateş yakilur.
Artan kuller ve çozlerle plekinin çevresi çepeçevre sarilur. Böylece plekideki ekmek alttan, ustten ve yanlardan yavaş yavaş pişer. Ustten kizarmişsa pişmiş demektur.
İyi bir usta, ateşi ustalukla yakarak olduğu kibi pirakur ve ekmeğun pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek gormez.
Sicak ekmek, tereyağ ve minci ile katuk edilince bir hoş olur. Açluğu fevkalade giderur ve başka bir şey istemez.

cizsag_tile
cizdip